Украина и Россия продолжают переговоры по вопросам обмена пленными и гуманитарным сотрудничеством

За інформацією видання The Washington Post від 24 жовтня, Україна та Росія під час війни продовжують таємні переговори з питань обміну воєнополоненими, повернення загиблих солдат і проходу суден через чорноморські порти. Важливо відзначити, що жодна зі сторін не бажає публічно розголошувати існування цих «чорних каналів».

Москва та Київ інколи залучають посередників у таких як Туреччина, Катар, Об’єднані Арабські Емірати, Саудівська Аравія, Ватикан і Міжнародний Комітет Червоного Хреста. Проте основну частину обмінів здійснюють безпосередні представники, у тому числі на особистих зустрічах на кордонах між Україною та Росією або у Стамбулі. Це підтверджено декількома українськими чиновниками, які брали участь в обговореннях.

Спільник Президента України, Михайло Подоляк, вказав, що посередники – це запасний варіант, і коли Україна може досягти результату самостійно, вона це робить.

Співробітник української військової розвідки Дмитро Усов, який очолює Координаційний центр для переговорів з питань обміну воєнополоненими, зазначив, що це є дуже емоційно важко. Але Україна зацікавлена у поверненні своїх захисників, і якщо вона відмовиться від усіх зв’язків, то не зможе це робити. Згідно зі Звітами ООН, Женевські конвенції передбачають обмін воєнополоненими після завершення воєнних дій. Але Усов стверджує, що Україна прагне якнайшвидше повернути своїх військовополонених, оскільки вони піддаються систематичним покаранням.

З боку Росії, переговори з обміну воєнополоненими координує Координаційний центр при Міністерстві Оборони РФ, до якого входить Федеральна Служба Безпеки Росії.

Добавить комментарий